Menu

Καλάθι αγοράς

Close

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

espa espa

Πώς να ξεχωρίσεις ένα ποιοτικό παπούτσι!

2 Δεκεμβρίου, 2020
No Comments

Πώς να ξεχωρίσεις ένα ποιοτικό παπούτσι!

Πώς να ξεχωρίσεις ένα ποιοτικό παπούτσι και να διαπιστώσεις αν αξίζει τα λεφτά του;

Με το άρθρο που ακολουθεί, θα γίνεις εσύ ο Ειδικός στα παπούτσια.

Αυτό που πρέπει πρώτα να κάνεις, είναι, να μάθεις να διαχωρίζεις την ποιότητα του δέρματος του παπουτσιού. Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενοι τύποι δέρματος για παπούτσια είναι:

 • Κατσίκα
 • Γουρούνι
 • Αγελάδα
 • Μοσχάρι

Υπάρχουν και άλλοι τύποι δέρματος, όπως κροκόδειλος, φίδι, αλλά τα παραπάνω είναι αυτά που καλύπτουν την μεγαλύτερη παραγωγή παπουτσιών με πιο διαδεδομένο το δέρμα της αγελάδας γιατί έχει μεγαλύτερη αντοχή και είναι περισσότερο αναπνέον.

Πως αναγνωρίζουμε το γνήσιο δέρμα;

Η πιο συχνή απορία που έχετε, είναι αν πραγματικά το παπούτσι που έχετε μπροστά σας, είναι φτιαγμένο από γνήσιο δέρμα ή από συνθετικό δέρμα. Αυτό που κάνει τα δυο υλικά να ξεχωρίζουν είναι η ποιότητα, η μηχανική τους αντοχή, η διάρκεια στο χρόνο και τέλος να αναπνέει.

Ας μιλήσουμε για τις διαφορές που έχουν το γνήσιο δέρμα με το συνθετικό δέρμα.

 • Όταν μιλάμε για το γνήσιο δέρμα τότε πρέπει να ξέρουμε ότι μιλάμε για ένα φυσικό υλικό που δουλεύεται με την βοήθεια του ανθρώπινου χεριού, σε αντίθεση με το συνθετικό δέρμα που είναι ένα πλήρως βιομηχανοποιημένο υλικό.
 • Το γνήσιο δέρμα με την χρήση γίνεται πιο μαλακό και το καταλαβαίνετε αμέσως, σε αντίθεση με το συνθετικό που σκληραίνει και σπάει.
 • Ένα άλλο χαρακτηριστικό του γνήσιου δέρματος είναι η μυρωδιά του. Παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο.
 • Κανένα δέρμα δεν είναι ίδιο με το άλλο. Είναι μοναδικό και δεν επαναλαμβάνεται..Το γνήσιο δέρμα έχει πόρους, οι οποίοι δεν είναι όμοιοι μεταξύ τους, γι ‘ αυτό το λόγο το χρώμα τους διαφέρει. Θα υπάρχουν σημεία ελαφρώς πιο σκούρα ή πιο ανοιχτά.
 • Στο γνήσιο δέρμα πάντα θα υπάρχουν μικρά σημάδια. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί στο δέρμα μεταφέρονται και αποτυπώνονται τα μικρά γδαρσίματα που έχει το ζώο.
 • Τεστ με σταγόνα νερού. Αν ρίξετε λίγες σταγόνες νερού στο γνήσιο δέρμα και περιμένετε για λίγα δευτερόλεπτα, θα παρατηρήσετε ότι το νερό έχει εισχωρήσει στο δέρμα χωρίς να το αλλοιώσει.(Να σημειωθεί, ότι αυτό συμβαίνει μόνο εάν δεν υπάρχει επεξεργασία αδιαβροχοποίησης του δέρματος). Ενώ αντίθετα στα συνθετικά δέρματα, λόγω ότι κατασκευάζονται από παράγωγα πετρελαίου(πλαστικές ίνες), είναι συνήθως αδιάβροχα, εκτός βέβαια αν είναι συνθετικό καστόρ ή NUBUCK.
 • Δοκιμή με αναπτήρα. Αν βάλετε την φλόγα του αναπτήρα πάνω στο γνήσιο δέρμα, θα δείτε ότι δεν θα πάθει απολύτως τίποτα, σε αντίθεση με το συνθετικό που θα αρπάξει αμέσως και θα λιώσει.
 • Και τέλος ποτέ το γνήσιο δέρμα δεν μπορεί να είναι πολύ φθηνό διότι για να γίνει το τελικό προϊόν περνάει από πολλές εξειδικευμένες ανθρώπινες εργασίες. Ενώ το συνθετικό δέρμα είναι καθαρά ένα μηχανικό προϊόν. Οι μηχανές το κατασκευάζουν και το παράγουν μαζικά.

Γνωρίζοντας τα είδη δέρματος

Πολλές φορές αποφεύγουμε να αγοράσουμε ένα καστόρινο υπόδημα με τη δικαιολογία ότι δεν είναι αδιάβροχο και απαιτεί δύσκολη περιποίηση. Ας γνωρίσουμε μερικά από τα είδη λοιπόν και ας καταρρίψουμε κάποιους μύθους.

Είδη δέρματος υπάρχουν πολλά, κυρίως συναντάμε τα παρακάτω είδη :

 • Το λείο δέρμα
 • Το καστόρι ή και Suede
 • Το λαδερό ή Nubuck δέρμα
 • Το γκοφρέ δέρμα

Όμως υπάρχουν ακόμα πολλά είδη δέρματος, όπως λουστρίνι, το nappa, τσαλακωτό, σπάι κ.α.

Ας μιλήσουμε για τα δύο πιο πολύ χρησιμοποιημένα δέρματα. Το καστόρ και το λαδερό ή Nubuck δέρμα.

Λίγα λόγια για το Καστόρ δέρμα.

Τα παπούτσια από καστόρ είναι εύκαμπτα, πολύ μαλακά και με μεγαλύτερη και ευκολότερη τάση προσαρμογής στην μορφολογία του ποδιού, για αυτόν τον λόγο προτείνονται σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο κότσι ή κάλος στα πόδια, καθώς καταπονούν πολύ λιγότερο τα πονεμένα σημεία. Το καστόρ προέρχεται από ζώα όπως το αρνί, μοσχάρι και άλλα αιγοειδή. Η βελούδινη υφή τους είναι χάρης την τράχυνση στην οποία υποβάλλεται η εσωτερική πλευρά του δέρματος. Το συγκεκριμένο δέρμα είναι λεπτό και εξαιρετικά μαλακό με μεγάλη αντοχή και φυσικά εκλεπτυσμένη όψη και υφή.

Το λαδερό (Nubuck) δέρμα

Είναι ένα ιδιαίτερα μαλακό  είδος δέρματος, ιδιαίτερα ανθεκτικό. Βασική, όμως, διαφορά είναι ότι το λαδερό δέρμα επεξεργάζεται από την εξωτερική του πλευρά, ενώ το Suede από  την εσωτερική πλευρά, με την ίδια διαδικασία τράχυνσης προκειμένου να δώσει την αίσθηση βελούδινης υφής. Αν πέσει επάνω του νερό, σκουραίνει προσωρινά όμως μην φοβηθείτε γιατί μόλις στεγνώσει θα επανέλθει πλήρως. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο δέρμα διότι έχει ειδική διαδικασία βαφής για να επιτευχθεί το αντικέ του τελικό χρώμα με αποτέλεσμα κάθε δέρμα να μην είναι ακριβές αντίγραφο με το άλλο όπως επίσης και τα υποδήματα που θα κατασκευασθούν.

Ο τρόπος ραφής του παπουτσιού

Αφού καταλήξεις στην ποιότητα του δέρματος , το επόμενο χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξεις είναι ο τρόπος που είναι ραμμένο το παπούτσι.

Οι καλύτεροι τρόποι για ένα ποιοτικά ραμμένο παπούτσι, είναι δυο:

 1. Blake Stich
 2. Goodyear Welt

Blake Stich

Ο πρώτος τρόπος, Black Stich , είναι μία ενιαία ραφή που συγκρατεί από την εξωτερική σόλα μέχρι το εσωτερικό του παπουτσιού, όλα τα στοιχεία. Γίνεται με μηχανή και η ραφή τους είναι σχεδόν αόρατη. Για αυτό τον λόγο αρκετές φορές τα παπούτσια με αυτή την τεχνική ραφής έχουν στενότερο προφίλ, είναι πιο φθηνά από την τεχνική ραφής Goodyear επειδή είναι λιγότερο πολύπλοκο, αλλά είναι το ίδιο ανθεκτικά. Βέβαια τα κύρια μειονέκτημα είναι ότι είναι λιγότερο αδιάβροχα και επειδή χρειάζεται μηχανή, είναι λίγο πιο δύσκολη η επιδιόρθωση σε τσαγκάρη.

Goodyear Welt

Ο δεύτερος τρόπος, Goodyear Welt, Αυτός ο τρόπος αποτελεί σήμα κατατεθέν για τα υψηλής ποιότητας παπούτσια, αφού είναι ο ισχυρότερος απο όλους και ο λόγος είναι η διπλή ραφή. Μπορεί να γίνει με το χέρι ή με μηχανή και από τα βασικά πλεονεκτήματα που έχει είναι η ανθεκτικότητα στον χρόνο αλλά και η αδιαβροχοποίηση. Όμως το επιπλέον κομμάτι που χρησιμοποιείται ανάμεσα στην εσωτερική και την εξωτερική σόλα, τα κάνει λιγότερα ευέλικτα στο περπάτημα και πιο ακριβά από τα υπόλοιπα. Αν και είναι πιο εύκολο να επισκευαστούν σε τσαγκάρη, συνήθως κοστίζει λίγο παραπάνω.

Η Σόλα Μπορεί Να Κάνει Την Διαφορά Στο Παπούτσι

Το τρίτο που θα σε οδηγήσει να καταλαβαίνεις πως να ξεχωρίζεις ένα ποιοτικό παπούτσι, είναι η σόλα.

Αρχικά σε καμία περίπτωση η σόλα δεν πρέπει να είναι κολλημένη, αλλά ραμμένη και κατά προτίμηση με κάποιον από τους δύο παραπάνω τρόπους.

Το επόμενο είναι η ποιότητα της σόλας, αν είναι καουτσούκ ή δερμάτινη.

Σόλα από καοτσούκ

Αυτή η σόλα αντέχει περισσότερο στην βροχή, αλλά δεν διορθώνεται αν γίνει κάποια ρωγμή. Υπάρχουν φορές που απλά θα αφήσεις τα παπούτσια σου για να στεγνώσουν και μετά θα δεις κάποια σχισμή για ανεξήγητο λόγο. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανθεκτικό, αρκετά εύκαμπτο και άνετο στο περπάτημα. Ορισμένοι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι τα παπούτσια με αυτή την σόλα δεν μπορούν να είναι κομψά ή επίσημα. Σίγουρα όχι όλα, αλλά τα περισσότερα παπούτσια με σόλα από καουτσούκ είναι ανεπίσημα.

Δερμάτινη σόλα

Το δέρμα συχνά μπορεί να θεωρηθεί σκληρό και άκαμπτο υλικό για σόλα. Όμως πλέον έχει εξελιχθεί αρκετά η τεχνολογία στο εσωτερικό, μεταξύ σόλας και φελλού, για να κάνει τα παπούτσια με δερμάτινη σόλα αρκετά άνετα. Επίσης είναι λιγότερο ανθεκτική στο νερό και κάνει πολύ γρήγορα ρωγμές. Όμως η δερμάτινη σόλα είναι η επιτομή της κομψότητας, οπότε τα επίσημα ποιοτικά παπούτσια καλό είναι να αποτελούνται από αυτό το υλικό.

Σύμβολα γνησιότητας του δέρματος

Τα παραπάνω σύμβολα είναι αυτά που υποδεικνύουν για ποιο μέρος του παπουτσιού αναφέρεται η σήμανση. Το πρώτο υποδεικνύει το εξωτερικό μέρος, το δεύτερο την εσωτερική επένδυση και το τρίτο την εξωτερική σόλα του παπουτσιού. Δίπλα από κάθε εικόνα θα δείτε να υπάρχει και ένα από τα παρακάτω σύμβολα:

Τα συγκεκριμένα σύμβολα υποδεικνύουν το υλικό κατασκευής. Το πρώτο σύμβολο υποδεικνύει ότι το υλικό κατασκευής του εκάστοτε σημείου του παπουτσιού είναι από δέρμα, το δεύτερο συμβολίζει ότι το προϊόν είναι επικαλυμμένο με δέρμα. Ενώ με τα άλλα δύο σύμβολα ο καταναλωτής ενημερώνεται για το σημείο του υποδήματος που είναι κατασκευασμένο από ύφασμα ή από κάποιο άλλο υλικό.

Ελπίζουμε πως  με όλες αυτές τις πληροφορίες να σας βοηθήσουμε να γίνεται ειδικοί στο να ξεχωρίσετε ένα ποιοτικό παπούτσι!

Βρείτε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα όλα μας τα ποιοτικά υποδήματα σε ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά. Αν έχετε περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή βρείτε μας στο Facebook

Follow Us: